Podsumowanie roku 2016 #fundacjanaszmaraton

Nasz Fundacja powstała w marcu 2016 roku, ale myślę, że po zaledwie kilku miesiącach działalności, mamy się czym pochwalić. Pochwalić, bo dla nas, to co robimy, jest niesamowitą radością i rzyjemnością.

Celem naszej fundacji, od samego początku, była edukacja na temat niepełnosprawności, profilaktyka i promowanie aktywnej strony niepełnosprawności. I chociaż zdarzały nam się akcje typowo charytatywne, np happaning dla Adasia, który zorganizowaliśmy 21 sierpnia na terenie RCNT w Podzamczu Chęcińskim czy IV Piątka dla Bartka, to jednak edukacja była dla nas najważniejsza.

To właśnie przed IV Piątką dla Bartka, odbyła się konferencja "Pełnosprawni w sporcie", która stała się zalążkem programu edukacyjnego #wyjątkowosprawni. Więcej o konferencji można przeczyatać tu --->http://fundacjanaszmaraton.pl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=17&cntnt01detailtemplate=dedyk&cntnt01returnid=61 ale na pewno warto wsponieć o wspaniałych wystąpieniach Jacka Tomczaka, Danusi Bujok i Pawła Rybaka z Proteka.pl. Myślę, że to sobotnie popołudnie zapadło na długo w pamięci uczestników spotkania.

Warsztaty, które organizujemy od września 2016 roku, mogliśmy prowadzić dzięki pomysłowi Michała Wichowskiego z Agisko Polska i  dziesiątkom biegaczy, którzy chętnie włączyli się do jego akcji "Ty biegniesz ja płacę". Dzięki temu, na konto fundacji wpłynęło 3429zł, które w całości zostały wykorzystane na prowadzenie warsztatów edukacyjnych.

Krzysztof Pietrzyk w ZSL Zagnańsk

Kamil Krzyjszczyk w ZSL Zagnańsk
  ZS nr 11 w Kielcach
  Samorządowa Szkoła Podstatwowa nr 3 w Suchedniowie

Oczywiście, nie byłoby warsztatów bez naszych wspaniałych prowadzących: Krzysztofa Pietrzyka, Kamila Krzyjszczyka oraz Jacak Tomczaka, który dodał coś od siebie. O niepełnosprawności mówił również Damian Orzechowski.

Zajęcia w ramach programu cieszyły się i dalej cieszą bardzo dużym zainteresowaniem.

W liczbach, przedstawia się to nastepująco:

Zajęciami objętych było pięć placówek oświatowych i wychowawczych:

- ZSL Zagnańsk - 60 uczestników

- Gimnazjum nr 5 w Kielcach - 127 uczestników

- Zespół Szkół nr 11 w Kielcach - 74 uczestników

- Samorządowa Szkoła Podstawowa nr 3 w Suchedniowie - 50 uczestników

- Placówka Opieki Doraźnej Azyl w Kielcach - 8 uczestników

Łączna liczba uczestników warsztatów to 319 osób w wieku od 12 do 19 lat, zajęcia trwały w sumie 30 godzin.

Jak wspominałem, zajęcia cieszą się dużym zainteresowaniem, głównie ze strony szkół i na szczęscie, dzięki firmie New Balance Polska oraz mateuszowi Jasinskiemu, w 2017 roku uda nam się zrealizować kolejną serię spotkań z dziećmi i młodzieżą.

Dziękujemy wszystkim za okazane wsparcie i pomoc w realizacji naszych celów.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, mamy nadzieję, że to będzie rok pełen wyzwań ale i ogromnej satysfakcji.

Wróć do artykułów